Специалисти: Създадената в началото на миналия век подредба е бърза, удобна, не създава проблеми за

...
Специалисти: Създадената в началото на миналия век подредба е бърза, удобна, не създава проблеми за
Коментари Харесай

Войната на клавиатурите - БДС срещу фонетиката на младите и ненаучените

Специалисти: Създадената в началото на миналия век класификация е бърза, удобна, не създава проблеми за очите и мускулите. Настояват писането върху клавишите да се преподава още от 2-и клас в учебно заведение

Кой ми е сядал на бюрото, за какво ми е пипал компютъра! Мразя да превключвам от фонетика на БДС!

Тази имитация се чува постоянно в редакциите, когато публицист се върне от отпуск, а краткотрайно млад сътрудник му е седял на мястото. Защото младите всеобщо пишат на QWERTY (английската класификация, върху която е наложена фонетиката), а старшите са подготвени на общоприетата класификация за български език. През 2007 година БДС клавиатурата навърши 100 години.

“Щом не можеш да пишеш на клавиатура, значи не можеш да пишеш. Случвало се е да очаквам на гишета в разнообразни администрации, тъй като служителката “срича ” с два пръста на клавиатурата и става опашка ”, споделя доцент Мария Стамболиева, учител по общо и съпоставително езикознание, официална и корпусна филология в Нов български университет. През 2007 година тя провела курс по компютърен стенография и десетина студенти съумели да извърнат от фонетика на БДС. Водела го 7-8 години. Като търсела материали, които да предложи на младежите, се срещнала с историята на БДС.

В началото на предишния век мозъците у нас стигнали до извода, че е нужна единна клавиатура, на която да пишат в Народното събрание и министерствата. Задачата се упълномощила на Теодор Гълъбов от Софийския университет. Екипът му прави първото корпусно проучване на българския език.

Изследвали са честотата освен на букви, само че и на буквосъчетания, с цел да стигнат до това нареждане на клавиатурата.

Какво значи да е елементарно? Не значи най-често срещаните 6 букви да са на мястото на показалеца. Проектират се за работа на двете ръце. Общите правила са следните: има три реда на клавиатурата. Средният е този, на който слагаме ръката. Там има две клавишчета с нещо като резчици или пъпчици. Там отиват показалците. Палците са на мястото на интервала. В идеалния случай най-често срещаните думи ще се изписват, без да си местим ръката от тази позиция.

Това, което е съумял екипът на Теодор Гълъбов, е, че доста огромен брой български думи може да се напишат по този метод, тъй като гласните са изнесени основно от едната страна, което разрешава периодично повтаряне. Имаме доста срички, които са съгласна/гласна или две съгласни и гласна. Това разрешава да не се постанова два пъти да удариш с един пръст. Дори е по-добре да не удариш два пъти с едната ръка, споделя преподавателката, която е приключила британската гимназия в София с профил бързопис и машинопис. Докато следвала британска лингвистика, пък си изкарвала някой лев със стенографиране.

Един от плюсовете на БДС е оптимален брой думи на главен ред. Ако ръката би трябвало да се измести, е по-добре да е нагоре. Това е по-естественото ѝ придвижване. В ергономичните клавиатури не вървиш долу за точката и запетаята. С други думи, хубава работа са свършили тези хора, заключава доцент Стамболиева. 40 години след тях стартират работа върху опита за сходна ергономична клавиатура за британски. Прави го в Съединени американски щати чешката фамилия Дворжак. Клавиатурата носи нейното име. Тя е на принцип, сходен на нашата - гласните изнесени в едното поле, а съгласните - в другото. Клавиатурите не се вършат за кирилица или латиница въобще, а за съответния език.

Доц. Стамболиева изяснява, че QWERTY е направена за британски без никакви проучвания за езика, по тази причина съгласно експертите е неуместна. Много думи се пишат единствено с лявата ръка. Използва се доста кутрето, а то не е изключително интензивно. Според специалистката тази клавиатура не е комфортна и за британски, и за фонетика. Нашата фонетика е наложена върху QWERTY след 1989-1990 година от момента, в който започнахме да употребяваме мейл и тогава не беше допустимо да се написа на кирилица. Доста време мина, до момента в който стартираме свободно да си пишем на кирилица, напомня преподавателката Доста хора пишат и на шльокавица, при която може да се срещнат шедьоври като KIR4O, 6U6KAM или 4VOR

Защо една клавиатура би трябвало да е ефикасна? При десетопръстно писане въобще не си гледаш в ръцете. QWERTY е за 26 букви, а ние имаме 30, което значи, че част от буквите са изнесени настрана и не можеш да удариш буквата Я, без въпреки всичко да погледнеш. Това е нездравословно за очите. Когато не пишеш десетопръстно и използваш 4 пръста, те нямат места и удрят, както пристигна. Това основава напрежение за цялата ръка. Очаквам взрив на гръбначни и очни болести измежду младите, споделя доцент Стамболиева.

А те избират фонетиката просто тъй като никой не ги е учил. В доста страни в Европа и Съединени американски щати децата се учат да пишат още в 1-и клас с шарени клавиатурки. С друг цвят са оцветени клавишчетата за съответните пръсти. Странно за какво по време на соца да има разнообразни образования и готови админи, а в страна, запътила се към европейската цивилизация, да няма никаква сензитивност по тематиката.

От години доцент Мария Стамболиева дружно с сътрудници от сдружението на стенографите и компютърните оператори се пробва да прокара концепцията писането на клавиатура към компютъра да влезе в часовете в учебно заведение. От Министерството на образованието и науката дават отговор, че това по този начин или другояче се случва в часовете по информатика. Информатиците обаче нямат квалификацията да учат по какъв начин се написа. Писането на клавиатура би трябвало да се учи в часовете по български език, и то още от 2-и клас. Това може да е потребно и за грамотното писане - навиците на ръката могат да оказват помощ, те ще подскажат, че дадена дума се написа с А, а не с Ъ да вземем за пример.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР